Ammoniet is een fossiel van een uitgestorven groep zeeongewervelde dieren die behoren tot de klasse Cephalopoda, dezelfde klasse waartoe ook inktvissen en octopussen behoren. Ammonieten leefden in de oceanen gedurende het Mesozoïcum, met name van het Trias tot het Krijt, en zijn bekend om hun kenmerkende spiraalvormige schelpen met complexe, vaak sierlijke patronen.
Ze zijn belangrijke fossielen in de geologie, omdat ze gebruikt worden voor het dateren van sedimentaire lagen (biostratigrafie) door hun snelle evolutie en brede verspreiding. Ammonieten variëren in grootte van enkele centimeters tot meer dan een meter in diameter. Hun schelpen bestaan uit verschillende kamers, die ze gebruikten om opzettelijk te drijven en zich aan te passen aan diepteveranderingen in het water.
Ammonieten stierven uit aan het einde van het Krijt, ongeveer 66 miljoen jaar geleden, mogelijk als gevolg van de ingrijpende milieuveranderingen die volgden op de inslag van een meteoriet die ook het uitsterven van de dinosauriërs veroorzaakte. Hun fossielen zijn tegenwoordig populair bij verzamelaars en worden vaak gebruikt in sieraden en decoratieve objecten.
© 2024 www.vanalswat.nl - Powered by Shoppagina.nl